Wednesday, October 31, 2012

krisis pengalihan fasa

dulu, masa aku naik form one
masa tu kiranya beralih fasa, dari budak sekolah rendah ke budak sekolah menengah
dari kanak-kanak ke zaman remaja
dan sebenarnya, zaman peralihan itu ialah zaman paling sukar untuk aku
krisis diri sendiri

zaman kanak-kanak, aku tak payah buat kerja-kerja rumah, house chores omputih kata
bila form 1, aku kena tolong
jadi, aku memberontak, aku kan dulu anak manja
ini perkara kecil sebenarnya

itu belum termasuk masalah kulit, masalah pakaian dan fesyen, masalah aurat, masalah diet
masalah tanggungjawab

aku tak boleh terima masa tu aku sepatutnya menjadi seorang remaja
susah aku nak buang keanak-anakan aku tu
dan aku sendiri keliru, menjadi remaja itu apa sebenarnya

kekeliruan membentuk identiti
lama juga aku keliru

sekarang ni,

aku mengalami masalah krisis pengalihan fasa tu lagi
aku jadi sensitif bila orang tanya future planning
aku jadi sensitif bila kawan ramai dah ke sana sini
dan kadang-kadang aku rasa sedih bila kenang orang lain bertapak jauh dari aku, tapi aku masih lagi duduk di rumah

kadang-kadang aku rasa, aku nak sambung belajar ni, sebab aku belum bersedia masuk alam pekerjaan lagi
aku tak bersedia nak lepaskan title pelajar
aku rasa takut nak masuk alam kerja

entah...

betul lah orang kata terlalu banyak masa lapang akan membunuh kamu
tengok aku, semakin kurang rasional, banyak sangat fikirkan ketakutan

2 orang mengutuk:

ms ribena said...

x pe nurin.. take it slowly ok... jgn png2 pk pasal org lain lah! hehe...

Nurin Farhanah said...

baik kak ally.... ^^

 

(c)2009 belog se-kupang dua. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger