Tuesday, January 4, 2011

ingat budak sains tak kreatif ke???

assalamulaikum

ececeh, tajuk gaya macam nak bergaduh pulak (hehehhe)

entry ini aku tulis, sebab nak hapuskan streotaip orang yang selalu kata "budak sains tak kreatif!!"
lepas tu, ada pula mulut manis bagai lori gula tertumpah atas bibir cakap "budak sains kan nerdy"

sebagai pelajar fakulti sains, aku officially bengang!!!

dasar dan kreativiti ni amatlah luas. kita tak boleh nak kata "ko tak reti melukis, ko tak kreatif"..oh man, siapa yang cakap macam tu, that person is really narrow minded.
main gitar pun seni

memanglah korang tengok budak sains ni asyik dok menghadap buku siang malam, yang math pulak asyik tekan2 kalkulator sampai naik kematu tangan. kalau budak bio seperti paan, lagilah orang cakap "eeh, bio apa susah, hafal je lah. tak kreatif lansung"

dan sekali lagi, kepala paan berasap.fooh fooh fooh

in order to become a scientist, you need all these: brain ( a really good one), luas pembacaan (sure do), luck (semestinya), equipments (canggih), and CREATIVITY..
kita nak cipta benda baru, kenalah jadi kreatif, thinking outside of box. and scientist is  a problem solver :bukan cari jalan penyelesaian dalam  buku teks anda setebal 2 inch tu..
same goes to doctor..

dan kami pelajar sains juga, berbakat dalam bidang2 kreatif. some of us, memang sangat bagus melukis, ada yang pandai handcrafted, ada yang sangat pandai berbahasa...
motif gambar: tidak diketahui
dan cik paan pula: i celebrate good words..ahahhaa...ada orang puji gaya bahasa aku bila tulis sajak (terima kasih). dan aku tahu, tahap aku pun tak bagus mana pun. tapi aku memang jenis yang menghargai keindahan bahasa..kadang-kadang, boleh terkeluar falsafah sendiri..dan aku rasa seronok bila aku terjumpa ayat aku diguna oleh strangers...feel like woa!!

i used to have lots of compilation of poem, short stories, written by me. tapi banyak yang hilang sebab pindah randah..dalam blog ni pun aku pernah post poem aku..sekali je lah..itupun, takde orang baca..aku faham, tak semua orang hargai literature.

kalau korang rasa, korang tak kreatif, kenapa tak belajar buat sesuatu yang berseni. some of us are born with it, tapi kreativiti perlu dipupuk juga. aku dulu pun fail bab2 kerja2 keceriaan, tapi setelah terpaksa dan sukarela belajar, at least, aku boleh buat sendiri aku punya scrapbook, cover nota, etc.

apelah aku merepek ni....heh~


p/s: alhamdulillah, dapat tilam baru, tak perlu nak merempat lagi..

8 orang mengutuk:

buDAK keCIK said...

nak jugak gmbr hyun joon ko tuh~!

gagaaga

buDAK keCIK said...

nak jugak gmbr hyun joon ko tuh~!

gagaaga

d.A.o.U.z said...

kami bdk fizik sokong !
hahaha

cik_paan said...

@budak kecik

tibe2 rindu kat dia..hahhahahh

@daouz
huhuhu...kita budak sains kreatif!!!

SHEA SHEERA said...

sgt sokong ! sbb nye sye budak sn yg kreatif ! yeay ! :)

cik_paan said...

@shea sherra
yeah!!! kreativiti rules even bukan budak art

sissyira said...

salam

semua orang kreatif jika bijak analisi anologi...huhu

cik_paan said...

@sissyira

..eh, bukan sepatu hijau ke??

nway, tepat sekali...
dan kreativiti perlu dipupuk

 

(c)2009 belog se-kupang dua. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger