Thursday, December 16, 2010

saya nak kahwin!!!


assalamualaikum

semalam,masa selak-selak berita harian (ni, yang aku suka balik rumah, dapat baca paper), sekali aku terkesima dekat muka depan varsiti(sisipan berita harian). tajuk dia cinta kuliah. tapi aku lebih terkesima dekat gambar mempelai. aku kenal diorang.kenal macam tu jelah sebab classmate aku, siap satu lab lagi. tapi diorang ni seniior aku. tak sama kos pun, sama subjek plant physio je
ni mawi punya wedding..bukan kawan saya

KAHWIN MUDA


sesetengah orang, mesti tak approve kan bab2 kahwin muda ni. lagi-lagi waktu masih belajar ni. lagilah ramai tak approve.

antara sebab tak approve (alasan normal)
1) masih tak matang lagi
2)tak kerja lagi.nak bagi anak orang makan apa.
3)kenduri kahwin pun parents tanggung

try la cakap kat parents korang yang korang nak kahwin dengan kekasih hati, konpem kena tempeleng kan?
tu belum lagi cakap-cakap belakang dari masyarakat yang kononnya prihatin

para remaja, termasuk aku, kalau cakap bab kahwin awal ni, mest akan cakap "walawey, muda lagi la. aku nak enjoy habis-habisan.  ni nak kena jaga anak orang pulak, ape cer??" kan??

tu, namanya tak matang. jadi sila abaikan impian nak kahwn awal tu. or perhaps impian nak kahwin tu.

ada orang nampak, kahwin awal ni nak elak maksiat....jadi ramai pasangan lovey-dovey nak kahwin awal..

tapi, perkahwinan bukan setahun dua. dan bukan hanya hubungan fizikal suami isteri..

dan cinta tidak kekal selamanya....itu realiti hidup
shedapnye!!!
kalau kamu kahwin semata-mata kerana cinta kepada tersayang (uwek!!), selama mana ye cinta tu nak bertahan. sampai anak cucu? lepas dapat cucu bercerai..gitu?
ramai pasangan emas berbulu tengok pasangan masing-masing sedangan dahulu dah berjanji sehidup semati..

pernikahan, aku nampak satu je: kalau kamu bernikah kerana cintakan Allah, maka, binalah baitul muslim ke arah apa yang Allah dah rules kat kita. semua ada tanggungjawab masing-masing. bila tahu dan BUAT tanggungjawab tu,insha Allah, bercintalah kamu sehingga ke syurga..despite all the hell and high water, you'll stick together..

lagi satu, semua rumah tangga atas dunia ni, ada pasang surutnya. ada ujian Allah bagi, nak test sejauh mana beriman kita kepada Allah. korang tanyalah parents korang, tak pun observe sendiri. ada orang diganggu pihak ketiga, masalah kesihatan, masalah anak, masalah kewangan, yada,yada...dan yang menguatkan kita tu, bukan cinta kepada pasangan, tapi iman dan cinta kita kepada Allah...

"Dan antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan-Nya dan rahmat-Nya bahawa Dia menciptkan untuk kamu (wahai kaum lelaki) isteri-isteri daripada jenis kamu sendiri, supaya kamu BERSENANG HATI dan hidup MESRA dengannya, dan dijadikan di antara kamu (suami isteri) perasaan KASIH SAYANG dan BELAS KASIHAN." (Surah Ar-Rum, 21)

Islam tu letaknya dalam semua urusan...kalau kita faham ni, insha Allah bahagia dunia akhirat

kalau masih muda, tapi kalau anda faham dan praktiskan hal di atas, dah sedia nak bertanggungjawab,dah ready nak bina baitul muslim, hati dah kuat pada Allah, dah pandai masak,kemas rumah..
pergi kursus kahwin dan cakap dengan mama "SAYA NAK KAHWIN!"


p/s: cik paan tak ready lagi nak kahwin ye...jangan pikir bukan bukan

p/s/s: eh, lupa pulak..buat kawan saya tu, semoga bercinta sampai ke syurga!!!

15 orang mengutuk:

kimidochan said...

tak nak kawen lagi ke paan???
dah boleh dah tu

HAZWAN17 said...

parentku kahwen umur 21 tapi ku nak kahwin mereka tak bagi pulak walaupun dah 21 tahun huhuhu

cik_paan said...

@kimi

tak mau lah..aku masak lemak cili api pun tak reti2 lagi masak

p/s: tadi ibu masak gulai cili api ikan..sedap..
aku cuma tolong kacau, tumbuk cili je..haahha

cik_paan said...

@hazwan

hohoho...ni mesti parents ko fikir ko tak matang lagi ni

Misshy Innz said...

hehe .
belum cukup sedia mental dan fizikal ;)

cik.shabah said...

kawen ouh kawen!bila la cik shabah nak kawen ni,huhuhu ;p

kimidochan said...

alahai..hantar lah sini..
nak jugak gulai tu..

tapi kan, kalau kau kawen ngn org nogoghi ko la ko kene reti masak gulai kan??

kawen la ngn org negeri lain

cik_paan said...

@misshy innz

same lah...secara fizikal lagilah tak..hahahha

@cik shabah

nak kawen nt jemput *wink wink

cik_paan said...

@kimidochan

ceh, ingat senang nak cari laki zaman sekarang ni???

Faiz said...

kalau dah smpai jodoh..kawen jela..xyah tggu lme2..huhu

p/s: thanks cik paan follow blog sy..sebagai balasan, sy dh letak blog ini kt ruang follower kt blog sy..=)

****KLIK ENTRI TERKINI DISINI****

****KLIK ENTRI TERHANGAT DISINI****

cik_paan said...

@faiz betul tu..

Aen Querida said...

KITE ENJOY DULU..HAHAH

cik_paan said...

@aen
hhehehhe...enjoy..tapi bersedia gak...
lalalala~

cAnDY A.N.A said...

aku nk kawen umo 28 kot.. hehe..
ko weyh?? hahaha

cik_paan said...

@candy A.N.A

aku target, doa2 mintak nikah my other half (Allah je taw sape)umo 25 ke...dpt ank cept..
dh tue nt tak lah penat aku nk kne jage ank kcik

hehehhehe...

 

(c)2009 belog se-kupang dua. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger